Различни спомени и общи ценности на премиерата на “Истории от 90-те” в София

Posted on: ноември 11, 2019 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

Различни спомени и общи ценности на премиерата на “Истории от 90-те” в София

Кулминацията на вълнението, което “Истории от 90-те” (изд. ICU) предизвика още преди появата си на пазара, бе достигната по време на софийската премиера, състояла се на знаковата дата 10 ноември в НДК. Макар сборникът с редактор и съставител Невена Дишлиева-Кръстева вече да има две летни предпремиери и едно официално представяне по време на Plovdiv Jazz Fest, събитието в неделната вечер имаше необикновен емоционален заряд. Единайсет от общо двайсет и шестимата автори взеха участие и споделиха с публиката усещането си за това толкова ключово за съвременната ни история десетилетие.

Модератор беше издателката на книгата Невена Дишлиева-Кръстева, която в началото изреди имената на авторите, присъстващи в “Перото” само “текстом” (по израза на Георги Господинов), докато физически са разпръснати из различни точки на света: Берлин (самият Господинов, Капка Тодорова и Райчо Ангелов), Париж (Велина Минкова), Лондон (Наталия Делева) и Ню Йорк (Милена Делева). За останалите неприсъстващи автори стана дума в процеса на разговора.

Дишлиева нарече книгата “карта на важните за сърцето ни хора, места, състояния, случки”. В силно емоционалните си изказвания авторите говориха за изживяването за пръв път на полюсни житейски ситуации, за крехкия оптимизъм, за огорчението от несбъднатите мечти, всичко това вплетено в личните спомени, които постепенно запълват пъзела на 90-те.

Основателят на агенция “Булфото” Евгени Димитров и автор на трите фоторазказа в сборника разкри любопитни подробности около заснемането на кадрите, включени в книгата, като добави, че вероятно е единственият, направил снимка в Мавзолея от гледната точка на мумията. Фотографът завърши с думите, че “свободата, която ние търсим и за която непрекъснато говорим, не се дава, тя идва отвътре”.

Журналистката Еми Барух акцентира върху обзелото я при прочита на историите в книгата чувство за общност с останалите автори.

“Въпреки възрастовата ни разлика, имам усещането, че ние, авторите в тази книга, сме общност. Това е реверанс към Невена защото е поканила хора, които споделят обща ценностна система.”

Интересна беше и перспективата на най-младата участничка в сборника – Десислава Желева, родена само месец преди 10 ноември 1989 г. Деси разказа за детството си в Ямбол и за начина, по който близките ѝ са възприели нейния разказ в сборника.

В края на срещата Катя Атанасова обобщи:

“Тази книга дава вид на лежерен сбор от разкази. Това обаче не е така. Зад тези истории стои много мисъл. Книгата неслучайно започва с разказа на Еми Барух и завършва с този на Зорница Христова. Те по особен начин дават някаква рамка на 90-те. И още нещо много важно: между тези страници има много празно пространство, което читателят да запълни сам.”

Своите истории от 90-те споделиха още Ангелина Александрова, Борис Ангелов, Деляна Манева, Зорница Христова, Калояна Климентова, Марина Евгениева и Митко Новков.

Срещата завърши под звуците на добре познатото парче “Обичам” на Ерол Ибрахимов, също автор в сборника, за което Борис Ангелов написа, че е “най-добрият съкратен курс по история на 90-те for dummies”.

Книгата и нейните автори ще пътуват и на други места в страната и по света – събитието на 21 ноември е предвидено за Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора, а на 18 декември сборникът ще бъде представен в Генералното консулство на Република България в Ню Йорк.

За книгата:

Заглавие: „Истории от 90-те“

Дата на публикуване: 1 ноември 2019 г.
Автори: Ангелина Александрова, Борис Ангелов, Борислав Лазаров, Велина Минкова, Веселина Седларска, Веселин Златков, Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Деляна Манева, Десислава Желева, Евгени Димитров, Еми Барух, Ерол Ибрахимов, Зорница Христова, Ива Колева, Калояна Климентова, Капка Тодорова, Катя Атанасова, Марина Евгениева, Милена Делева, Мирослава Кацарова, Митко Новков, Наталия Делева, Петя Кокудева, Райчо Ангелов, Силвия Недкова
Съставител и редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Ива Колева
Корица и оформление: Люба Халева
Издател: ICU
Корица: Мека
Брой страници: 280
Цена: 16,90 лв..
ISBN: 978-619-7153-55-2

Снимки от събитието можете да видите тук.

За допълнителна информация:

Милена Ташева
mila@bookmark.bg
0878889349