“Нощни работи” от Яхим Топол – ледени нощи през август и научна фантастика…

Posted on: November 26, 2019 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

“Нощни работи” от Яхим Топол – ледени нощи през август и научна фантастика…

„Нощни работи“ от чешкия писател Яхим Топол е най-новото попълнение в каталога на издателство “Парадокс” и от днес може да бъде намерена по книжарниците и на сайта на издателството. Привидно това е разказ за всичко онова, което може да се случи нощем – в големия град или в най-затънтеното село, във физичен или в метафизичен план. Срещи с хора, веселие и насилие по кръчми, първа любов и греховна страст, панаирджийски забавления, забранени лечителства и невинни вещерски ритуали и детински изпитания за „мъжество“, търсене на тайни от миналото, спомени, фантазии и страхове…

А когато действието се развива в Чехословакия през съдбовната 1968 г., всичко това е съпътствано от „братски“ танков обстрел, и от „работите“ на Държавна сигурност, арестите и преследванията на невинни хора. Тяхна жертва стават и двете деца, през чийто поглед четем тази история. И ако за бунтовно настроените пражани инвазията не е особено изненадваща, то за обикновения чешки селянин, който още лекува раните си от фашистката окупация, колоната от танкове е абсолютно необяснима. „Даже българите, те нали са морска държава“, казва един от героите …“Защо и те“?

Яхим Топол не пише политически роман за Чешките събития от 1968 г. Той умишлено избягва всякаква идеологизация и създава истинска оргия на устния фолклор в писмен вид. От „голямата политика“ наложена върху ежедневното битие той сътворява магически космос, предаден чрез могъщо асоциативен, но в същото време чисто разговорен език.

Яхим Топол, един от култовите автори на съвременната чешка литература, е роден през 1962 г. в Прага. Той е поет, прозаик и журналист, текстописец и музикант. Носител е на множество литературни награди, включително „Том Стопард“ и „Виленица“ за ярък принос към централноевропейската литература. Книгите му са публикувани на повече от десет езика, включително английски, немски, испански и норвежки.

Топол е сред от най-ярките представители на чешкия ъндърграунд до 1989 г. и подписът му, логично, стои под „Харта 77“. Син на дисидент, той не получава достъп до университетско образование и се прехранва като склададжия, хамалин, въглищар и др. Творческия си път започва като текстописец за ъндърграунд групата Psi vojaci, чийто фронтмен е брат му Филип. (Името на бандата, „Воините-кучета“, е директна препратка към романа на Томас Бергер „Малък голям човек“.)

През 1985 г. заедно с няколко „подземни“ съмишленици Топол основава самиздатското литературно списание Revolver Revue, добило изключителна популярност. За тази си дейност той неколкократно излежава кратки присъди в затвора.

След промените Топол издава в две стихосбирки поезията си от 80-те – „Обичам те безумно“ (Miluju tě k zblazněni, 1991) и „Във вторник ще има война“ (V utery bude valka, 1992). Голяма известност му донася романът „Сестра“ (Sestra, 1994), който се налага като една от знаковите книги на чешката проза от 90-те и на чешкия постмодернизъм като цяло. През 2008 г. по книгата е заснет и филм. Следват романите „Ангел“ (Anděl, 1995), „Нощни работи“ (Nočni prace, 2001), „Катран“ (Kloktat dehet, 2005), „През студената земя“ (Chladnou zemi, 2009).

В момента Яхим Топол е програмен директор на библиотека „Вацлав Хавел“ в Прага.

За книгата

„Нощни работи“ от Яхим Топол

Превод от чешки: Анжелина Пенчева
Художник на корицата и илюстрациите: Петя Давидкова
Обем: 304 стр.
Цена: 17 лв.
ISBN: 978-954-553-302-0

Тази новина и визуални материали можете да свалите тук.

За допълнителна информация:
Диляна Денева
dilyana@bookmark.bg
0899 190 284