Литературен обяд с ирландската писателка Ейлиш ни Гуивна в София, в навечерието на Деня на Св. Патрик

Posted on: март 13, 2019 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

Литературен обяд с ирландската писателка Ейлиш ни Гуивна в София, в навечерието на Деня на Св. Патрик

Утре предстои срещата на българските читатели с ирландската писателка Ейлиш ни Гуивна. В нейно присъствие на 15 март от 18:00 ч. в Зала „Виктория“ на Столична библиотека издателство ICU ще представи сборника и́ „Литературен обяд и други разкази”. Водещ на събитието ще бъде преводачът на книгата Димитър Камбуров.

Българската публика ще има възможността за лична среща с авторката в навечерието на най-обичания ирландски празник – Деня на Св. Патрик на 17 март. Поканата към писателката за гостуване в страната бе отправена от Н. Пр. посланика на Ирландия г-н Майкъл Форбс.

„Литературен обяд и други разкази” е сборник от дванайсет разказа, специално подбрани от авторката Ейлиш ни Гуивна и нейния преводач Димитър Камбуров за българския читател. В селекцията присъстват емблематичните и безкрайно смешни “Литературен обяд” и “Градът на литературата”, посветени на писателския елит на Дъблин и раздаването на субсидии в литературните среди; “Кръв и вода” с темата за семейството, отношенията с роднините, срама, справянето с чувството за вина; “Акушерка на феите”, в който майсторски е вплетена ирландска фолклорна приказка; “Престъпвания”, сблъскващ два несъвместими свята и с трагичен финал; “Жената с рибката” с деликатното намигане към любимия Чехов; “Летен сладкиш” с една красива любовна история на фона на трудни времена. Да не забравяме и “Изворци” – българското преживяване на една ирландка.

„Разказът е повече насочен навътре, докато романът е по-екстровертен. Авторите на разкази се интересуват повече от собствения си вътрешен свят, докато новелистите – от света на другите. Разбира се, всеки творец би могъл да пише както разкази, така и романи, да пробва различни жанрове. Но в същността си вероятно е или едното, или другото. За себе си мога да твърдя, че предпочитам разказите. За мен разказът е естествен начин на изразяване, докато при романа се налага да вложа много труд и усилия, да вървя срещу течението.“

Ейлиш ни Гуивна

Заповядайте на по чаша вино да се докоснете до най-доброто, което съвременната ирландска литература може да предложи.

Ейлиш ни Гуивна е родена в Дъблин. Следвала е в Университетски колеж Дъблин и в Копенхагенския университет и е магистър по Средновековие и доктор по Ирландски фолклор. Автор е на няколко сборника разкази, много романи, книги за деца, театрални и радиопиеси. Работила е и като сценарист за RTE и TG4. Носителка е на множество награди, в това число Stewart Parker за драма, Butler за проза, няколко награди Oireachtas за ирландски роман и три Bisto за детска литература. Романът ѝ “Танцът на танцьора” е финалист за наградата Orange през 2000 г., а сборникът ѝ “Лед от вътрешността на страната” е отличена книга на Ню Йорк Таймс. През 2015 г. получава наградата Irish PEN за изключителен принос към ирландската литература.

 

Димитър Камбуров е доцент по литературна теория към едноименната катедра на Факултета по славянски филологии на СУ. Преподава литературна теория, литературна история, културни изследвания, полородови изследвания. Автор на “Явори и клони” (Фигура, 2003); “Българска лирическа класика” (Просвета, 2005), както и на множество студии, статии, анализи, рецензии. Фулбрайт старши изследовател в Ървайн, САЩ, лектор по български език, литература и култура в Пекински университет за чужди езици. Специализирал е в университети в Берлин, Будапеща, Сантяго де Компостела, Виена. През последните пет години е лектор по български език, литература и култура в Тринити Колидж, Дъблин.

Taзи новина, корица, снимка на авторката и други визуални материали можете да свалите от тук.

За книгата:

Литературен обяд и други разкази

Превод: Димитър Камбуров
Дизайн на корицата: Живко Петров
Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Ива Колева
Предпечатна подготовка: Асен Илиев
Меки корици
Формат: 120х190
Брой страници: 224
ISBN 978-619-7153-41-5
Цена 15 лв

За допълнителна информация:

Милена Ташева
mila@bookmark.bg
0878889349