Кой пише за Вирджиния Улф – “Часовете” от Майкъл Кънингам с ново издание

Posted on: January 18, 2019 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

Кой пише за Вирджиния Улф – “Часовете” от Майкъл Кънингам с ново издание

Най-новото издание на „Часовете“ – романът, донесъл престижната награда „Пулицър“ на своя автор Майкъл Кънингам, от днес е по книжарниците. То е първото от поредицата предстоящи заглавия на Locus Publishing за 2019 г. и е част от библиотека LUX IN TENEBRIS, посветена на книгите с хитови филмови екранизации.

Почитателите на добрата литература могат да се насладят на разтърсващата история, която свързва Клариса Вон, Лора Браун и Вирджиния Улф, в брилянтния превод на Иглика Василева.

Книгата е модерна класика, а за популярността ѝ помага екранизацията от 2002 г. с участието на холивудските величия Никол Кидман (спечелила Оскар за ролята си на Вирджиния Улф), Мерил Стрийп (Клариса), Джулиан Мур (Лора), Ед Харис (Ричард) и др. С 9 номинации за Оскар и 7 за Златен глобус лентата на режисьора Стивън Долдри определено е сред най-запомнящите се филми от началото на века.

„Часовете“ не е просто книга, вдъхновена от друга велика книга. Майкъл Кънингам отдава заслужена почит към британската писателка Вирджиния Улф и приноса ѝ към световната литература. Книгата му е наситена с директни препратки към едно от най-добрите ѝ произведения – „Мисис Далауей“ от 1925 г. Като дори самото заглавие („Часовете“) е работният вариант на романа на Улф.

Вирджиния Улф е емблематична фигура за британската и световна модерна литература на 20 век. Като изявена феминистка тя смело прокарва ексцентричните си разбирания в едно консервативно общество. Улф оставя след себе си няколко романа, множество разкази, есета, 4000 писма, 30 тома дневници и една предсмъртна бележка до съпруга си, преди да се самоубие.

„Часовете“ е драматична, завладяваща и дълбоко разтърсваща история на три жени: Клариса Вон, която в една нюйоркска утрин се занимава с организирането на прием в чест на любим човек; Лора Браун, която бавно започва да се задушава под тежестта на идеалния семеен уют в предградията на Лос Анджелис от петдесетте; Вирджиния Улф, която се възстановява в компанията на съпруга си в лондонското предградие и започва да пише „Мисис Далауей“. Историите на трите героини се преплитат, за да достигнат финал, болезнено изящен в своята цялост.

Другите за „Часовете“

“Кънингам умело и красиво разказва за взаимоотношенията, живота, смъртта, любовта… едва ли има читател, който да не изпита едновременно напрегната радост и екзистенциален страх.”

Detroit Free Press

“Интригуваща… наситена с въображение и емоции… дълбоко разтърсващ размисъл върху живота и смъртта. Този роман приковава с хипнотизиращата си истинност. Прониква не само в ума, но и в сърцето и остава там дълго след като сте прочели финалните редове… Истински триумф… Посвещавайки го на Вирджиния Улф – авторка с визия, самият Кънингам се утвърждава като такъв.”

New York Daily News

“Нямам време да описвам плановете си. Би трябвало да кажа много за „ Часовете“ и моето ново откритие; как изкопавам красиви пещери зад моите герои; мисля, че това им придава точно онова, което искам – човечност, темперамент, дълбочина. Идеята е, че пещерите ще се свържат и всяка ще разкрие себе си посредством другата.”

Вирджиния Улф, „Дневници“, 30 август 1923 г.

За автора

Майкъл Кънингам е роден на 6 ноември 1952 г. в Синсинати, Охайо, САЩ. Получава бакалавърска степен по английска литература от Станфордския университет през 1975 г. и магистърска степен по творческо писане в Университета на Айова през 1980 г. Преподавал е в Центъра по изящни изкуства в Провинстаун, Масачузетс, и творческо писане в Бруклинския колеж. Старши преподавател е по творческо писане в Йейлския университет. Писателската му кариера не започва бляскаво. Първият му роман Golden States излиза през 1984 г., но не се радва на голям интерес.

Следват „Дом на края на света“ (1990) и „Плът и кръв“ (1993), издадени в България от Intense. Те привличат вниманието на критиката и читателите. Но истински пробив Кънингам бележи с романа си „Часовете“ (1998), донесъл му наградите „Пулицър“ и „Фокнър“.

Издава още успешни книги, пише филмови сценарии, но за шедьовър в кариерата му се счита именно „Часовете“.

Тази новина и материалите към нея можете да изтеглите от тук.

За допълнителна информация:
Диляна Денева
dilyana@bookmark.bg
тел.: 0899 190284