„Кой вдига вярва?“ или как да живеем в мир със съседите

Posted on: ноември 21, 2019 Posted by: Милена Ташева Comments: 0

„Кой вдига вярва?“ или как да живеем в мир със съседите

Модерната класика на Пола Шер с илюстрации на Стан Мак вече и на български 

Изморени от студеното време, в зимните дни все по-често търсим домашния уют. Ето, господин Бухал тъкмо се е настанил в любимото си синьо кресло с хубава книга и чаша чай, когато проблемите в къщата на ул. „Червенушка“ №8 започват.

Да живееш в хармония със съседите си е предизвикателство, когато си мечка, която се приготвя за своя зимен сън в Ню Йорк. От танцуващи кенгура до пеещи котки, „Кой вдига врява?“ на Пола Шер (изд. „Мармот“) показва на децата как животните (и хората) могат да работят заедно, за да преодолеят различията си и да съжителстват в разбирателство. 

Сюжетът на книгата напомня на пъзел, в който г-н Бухал, в качеството си на управител, подрежда съседите и търси баланс. Тази топла и смешна история, публикувана за първи път през 1972-а, звучи все едно се разиграва в съседния вход. 

„Преди всичко търся в книгите, които издаваме, живата история, която ще отключи всевъзможни начини за игра и взаимодействие с книгата и героите ѝ. „Кой вдига врява?“ е точно такава книга – освен перфектен микс между изкуство и литература за деца, тя е забавна и се заиграва много сладко с децата. Подканва ги да опитат сами да наместят „кутийките“ като пъзел, за да се възцари мир и хармония сред обитателите в тухлената кооперация. Убедена съм, че и родителите като господин Бухал, ще започнат да търсят решение наум. Като добавим към всичко това ретро усещането, което носят илюстрациите на Стан Мак, получаваме книга, устойчива на времето. Аз силно вярвам, че ние като издатели, трябва да експериментираме, за да помогнем на децата да изградят свой прочит и усет към изкуството от най-ранна възраст.  Освен че е насочена към деца, книгата е перфектно допълнение към библиотеката на всеки запален ценител на изкуството.“ разказва Радостина Николова от издателство „Мармот“.

През последните 40 години „Кой вдига вярва“ е любимата книга на милиони деца по света и е считана за модерна класика в детската литература. Историята на самата книга и нейните автори е също толкова невероятна и вълнуваща, колкото и животът на улица „Червенушка“ №8. 

Макар че „Кой вдига вярва“ си остава единствената ѝ детска книга, а кариерата ѝ поема по съвсем различен път, и днес Пола Шер казва, че историята за тухлената къща на ул. „Червенушка“ №8 е първият ѝ самостоятелен творчески проект. 

Завършила училище по изкуствата във Филаделфия, Шер иска да бъде илюстратор на детски книги. По съвет на редактор в Doubleday тя пише история, която да илюстрира. Вдъхновена от собствените си преживявания като наемател в Ню Йорк, тя разказва за несгодите на наемателите в шестте апартамента на ул. „Червенушка“.

Невниманието на редакторите от Doubleday води до изчезването на оригиналните текст и илюстрации на книгата. Половин година по-късно, Шер вече работи в Random House, където неин колега е Стан Мак. Карикатуристът често оставя на бюрото ѝ смешни картинки, с които да прави скучната им работа по-поносима. Заинтригуван от идеята ѝ за детска книга, той предлага да направи илюстрациите към нея и ѝ помага да намери издател.  

Считана за „най-влиятелния американски дизайнер днес“, Пола Шер твори като дизайнер, художник, а също така е и често канен лектор. Работила е в Random House, Atlantic Records и CBS Records, а работата ѝ по създаването на нова визуална идентичност за The Public Theater в Ню Йорк променя идеята за графичен дизайн и създава тенденции, чиито отзвук виждаме и до днес. През 1991 г. Шер става първата жена начело на международната компания за арт дизайн Pentagram. Оттогава насам тя  създава визуалната идентичност на организации, простиращи се от Microsoft до Музея на модерното изкуство в Ню Йорк (MoMA), рисува и преподава. 

Повече от 20 години Стан Мак публикува карикатури в The Village Voice, а преди това е отговорен арт директор в New York Herald Tribune и The New York Times. Майстор на образа на самоиронизиращите се нюйоркчани,  Мак е отговорен за възраждането на Бруклин и популяризирането на хипстър стила в Ню Йорк.

„Мармот“ е семейно издателство за детска литература, което търси и налага заглавия извън задължителната литература или класическите произведения, по-близки до съвременното дете, съобразени с неговата чувствителност и начин, по който възприема и обработва информацията.

За книгата:

 

  • Автор: Пола Шер . 
  • Илюстрации: Стан Мак
  • Превод: Радостина Николова
  • Издател: Мармот
  • Корица: Твърда
  • Пълноцветен печат
    ISBN: 9786197241112
  • Брой страници: 32
  • Цена:18 лв.

 

 

 

Допълнителна информация:

Милена Ташева | BookMark
mila@bookmark.bg
087888349