Вицепрезидентът Илияна Йотова на Европейския форум за социално предприемачество: Социалните предприемачи заслужават уважение и подкрепа

Posted on: март 28, 2019 Posted by: Alexander Krastev Comments: 0

Вицепрезидентът Илияна Йотова на Европейския форум за социално предприемачество: Социалните предприемачи заслужават уважение и подкрепа

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и представители на европейски институции също уважиха откриването на форума в Пловдив

“Уважение и неизменна подкрепа заслужават всички онези, които са избрали за свой път социалното предприемачество, защото са избрали да развиват не само себе си, но и другите”, каза вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова по време на откриването на осмото издание на Европейския форум за социално предприемачество (ЕФСП). Събитието ще продължи до неделя в Палата №11 на Международен панаир в Пловдив. Темата на форума тази година е „Екосистемата на социалното предприемачество“, а програмата включва конференции, дискусии, кръгли маси и търговско изложение с участието на над 110 изложители.

“Да правиш бизнес с кауза днес е много трудно, но си заслужава. И това доказват всички, които не просто самоцелно трупат печалба, а трупат добри дела и с тях дават възможност на хората с увреждания да развият и покажат своя потенциал”, каза още вицепрезидентът Йотова. Според нея трябва да се говори повече за социалните предприемачи и тяхната работа, за трудностите, с които се сблъскват, и рисковете, пред които са изправени.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който също бе сред официалните гости на откриването на ЕФСП 2019, подчерта, че социалните предприятия придобиват все по-голямо признание и се превръщат в конкурентоспособен участник в икономическия живот на страната и на единния европейски пазар. “Убеден съм, че участниците на този форум са днешните и утрешните социални иноватори, които са в състояние да подобрят средата към по-добро място за живеене”, каза още Петков.

Министърът подчерта значимостта на два новоприети законодателни акта, които подпомагат социалните предприемачи – Законът за предприятията на социалната и солидарната икономика и Законът за хората с увреждания. “Надявам се изложението да потвърди, че чрез социалното предприемачество може да бъде подобрен социалния статус на хората в неравностойно положение и че споделянето на добри практики по време на форума ще обогати разбирането за това как да бъде развит и утвърден този важен сектор в нашата страна”, допълни той.

“Социалните предприятия имат важна роля, защото те предоставят нови работни места и възможности за заетост на тези, които трудно намират своето място на пазара на труда. Можем да се насладим на чудесни примери на социално предприемачество по време на изложението и нямам търпение да ги видя”, каза на откриването експертът в Европейската комисия Хели Имунен.

Генералният секретар на Европейската конфедерация на производствените и кооперациите за услуги Диана Довган допълни, че изложението на продукти по време на Форума ще покаже голямото въздействие, което българските социални предприятия имат върху икономиката в страната.

След официалната церемония по откриването на Форума министър Бисер Петков връчи награди за иновативен продукт. Освен отличените български социални предприемачи от областите мода, услуги и технологии, с награди бяха удостоени и предприятия от Румъния, Италия и Корея, чиито продукти също може да бъдат разгледани на Форума.

В продължение на четири дни посетителите на изложението в Палата 11 на Международния панаир в Пловдив ще могат да се запознаят с дейността и високото качество на продукцията на над 110 социални предприятия от 7 държави. За пръв път атмосферата на изложението ще потопи гостите в магията на традиционните български занаяти и архитектурата на стария Пловдив. Изложителите представят различни стоки – дрехи за деца и за възрастни, бижута, храни, текстилни продукти за дома и работни облекла, на достъпни цени и с много високо качество.

Осмото издание на Европейския форум за социално предприемачество се организира от Европейската комисия, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия – CECOP, Европейският икономически и социален комитет, Министерство на труда и социалната политика, Агенцията за хората с увреждания, Националният съюз на ТПК и осем неправителствени организации, а през 2019 г. се включват и Министерството на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Форумът се реализира с медийното партньорство на Българското национално радио, Дарик радио, сп. Enterprise, порталите NGOBG.info и CSR.bg и онлайн изданията Plovdiv24.bg, Podtepeto.com, TrafficNews.com, Plovdiv-Online.com, Mediacafe.bg и Plovdiv-press.bg.

Снимки от откриването и част от щандовете на изложението можете да откриете на този линк.

За допълнителна информация и интервюта:
Александър Кръстев
alex@bookmark.bg
+359 888 297 674