„Етюди за скалпел и баскетболна топка“ – автобиографията на един хирург баскетболист

Posted on: February 28, 2019 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

„Етюди за скалпел и баскетболна топка“ – автобиографията на един хирург баскетболист

Медицината среща спорта в една уникална за българския книжен пазар книга – „Етюди за скалпел и баскетболна топка“ от дългогодишния университетски преподавател в Медицински университет-Плевен проф. Любомир Ковачев. Премиерата ѝ ще се състои на 28 февруари (четвъртък) от 17:30 ч. в Библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен (ул. „Димитър Константинов“ 2).

Автобиографията на проф. Ковачев обхваща десетилетна и плодовита кариера в медицината и спорта. С умелото си перо и трезвите си наблюдения върху хирургията, развитието и състоянието на медицината у нас той предлага на читателите един ценен поглед върху тази наука, пречупена през призмата на собствения му живот. Наред с триумфите и професионалните си успехи у нас и в чужбина, той не спестява и тежките моменти в кариерата си – неизбежните изгубени битки в борбата със смъртта и сблъсъците с конюнктурата.

Специално място в житейския му път заема любимият му спорт – баскетболът, на който проф. Ковачев посвещава значителна част от юношеските си години и който го свързва с някои от най-близките и важни хора в живота му. Спортът възпитава у него дисциплина и уважение към отборната игра – качества, които се оказват незаменими и в работата му.

Със своя труд проф. Любомир Ковачев цели да вдъхнови най-вече младите хора, които носят в себе си страстта и амбицията да упражняват лекарската професия. Неговото желание е да им представи пътя, по който е минал, да сподели натрупания си опит и знания с тях и да им предложи ориентир в нелекото, но благородно призвание, което са избрали.

Любомир Ковачев е професор по хирургия, дългогодишен университетски преподавател в Медицински университет-Плевен и републикански консултант-хирург. Включен е в библиографския справочник на Marquis, USA: Who’s Who in the World (1996 г.), Who’s Who in the Medicine and Healthcare (2000 г.), Who’s Who in the Science and Engineering (2002 г.). Като ученик се състезава в баскетболния отбор „Миньор“-Перник на най-високото държавно ниво, а като студент – в студентското ни първенство. Работи като хирург последователно в Дулово, Силистра, Перник и Плевен.

Taзи новина, откъс от книгата и корица можете да свалите от тук.

За допълнителна информация:

Александър Кръстев
alex@bookmark.bg
+359 888 297 674