10 въпроса, за които всеки автор трябва да бъде подготвен

Posted on: January 22, 2019 Posted by: Ася Ангелова Comments: 0

10 въпроса, за които всеки автор трябва да бъде подготвен

“Наскоро присъствах на литературно четене, на което човек от публиката зададе на автора следния прост въпрос: „Какво ви вдъхнови, за да напишете книга си?“

Поне тогава си помислих, че е прост. Но дългият, разпилян и колеблив отговор на автора единствено и само показа на публиката, че той изобщо не е допускал вероятността да му зададат такъв въпрос.

Истината е, че той не е единственият, попадал в такава ситуация. Твърде често писателите, които с години са изграждали до най-малки подробности героите си, не могат да предложат кратки отговори на чести (и напълно предвидими) въпроси от страна на медиите и обществеността” споделя Брад Мърфи в Mr. Media Training.

Десетте точки, които ще видите по-долу, са предназначени да ви помогнат да се подготвите за въпросите, с които най-вероятно ще се сблъскате по време на литературни четения, представяния и интервюта с медиите. Упражнявайте предварително вашите отговори, като всеки от тях не трябва да е по-дълъг от една минута. Добър подход е също така, където е възможно, да добавите кратък анекдот, както успява да прави Майкъл Уолис по време на своите медийни изяви.

  1. Какво ви вдъхнови да напишете книгата си?

Този въпрос (или подобният на него „Защо написахте книгата си?“) е една от най-добрите възможности да продадете книгата си. Отделете необходимото време, за да измислите кратък и стегнат отговор и да избегнете съдбата на Тед Кенеди, който беше изключително неподготвен за директния въпрос: „Защо се кандидатирате за президент?“. Обърканият му, дълъг и разхвърлян отговор обрече на провал кандидатурата му за президент през 1980 година.

  1. Можете ли да ни разкажете малко за книгата?

Този отворен въпрос ви дава чудесен шансда заинтригувате аудиторията си. Не губете време в рецитиране на анотацията от задната корица. Вдъхнете живот на отговора си, като не изреждате само факти за книгата, но и обясните причините зад тях.

  1. Какво научихте, докато пишехте книгата?
  2. Какво ви изненада най-много?
  3. Какво означава заглавието?

Понякога заглавията са ясни и логични, но бъдете подготвени да обсъдите това на книгата ви, особено ако значението му не е толкова очевидно (например: „Какъв цвят е твоят парашут?“).

Нехудожествени книги

  1. Какво мислят за книгата ви прототипите на личностите/хората, за които разказвате?

Читателите обичат детайлите от процеса на писане или подробностите, които не са включени в книгата. Този въпрос е чудесна възможност да разкриете пред тях “тайни” от кухнята и да ги накарате да се чувстват облагодетелствани.

  1. Какво се случва към днешна дата с хората, за които сте писали?

Или, за конкретен тип книги (например исторически заглавия), „Какво се случи в крайна сметка?“.

  1. Успя ли книгата да ви накара да харесвате повече или по-малко личностите, за които разказвате?

Също така може да очаквате въпроси, подобни на: „Смятате ли, че сте повече или по-малко съпричастни към хората, за които е книгата?“ или „Сега по-добре ли ги разбирате?“.

Художествена литература

  1. Героят вдъхновен ли е от истинска личност?

Ако да, коя?

  1. Какво мислите, че се случва с героите след края на книгата?

Някои автори отказват да отговорят, защото искат книгата им да остави част от мистериите си неразрешени. Подходът не е лош, но вместо да отхвърлите въпроса, може да го отклоните и да споделите нещо за героите си. Също така бъдете готови за запитване от рода на: „Липсват ли ви героите?“

Брад Филипс е автор на книгата “Медийна образователна библия: 101 неща, които непременно трябва да знаете преди следващото си интервю”.

Снимка на публикацията: Selfpublishingadvice.org