#BookMarkThis: Парадокс

Posted on: May 17, 2019 Posted by: Емилия Кирчева Comments: 0

#BookMarkThis: Парадокс

Време е за третото издание на петъчната ни рубрика #BookMarkThis. Казват, че три е за щастие, и ние наистина сме щастливи да ви представим още един от нашите партньори. Кой е той, какви са целите му в социалните мрежи и защо си заслужава да си ги отбележите – четете надолу.

Издателство “Парадокс” е създадено през обгърнатата в мистика 1991 г., за да бъде наречено малко по-късно култово. Най-вече заради култа към free mind книгата, към “другата” книга, а и защото екипът му смята, че винаги е хубаво и полезно да прочетеш една история, но е още по-хубаво и полезно да прочетеш друга.

В името на “другата” книга се раждат колекциите „Америка ХХ”, „Елит” и „Елит – desiderabilis”. Познавате ги с това, че чрез “Парадокс” за пръв път на български език гастролират автори като Уилям Бъроуз, Хенри Милър, Чарлс Буковски, Пол Боулс, Джезуалдо Буфалино, Салвадор Дали, Венедикт Ерофеев, Мирча Картареску, Джон Ървинг, Жан Д’Ормесон и др. “Парадокс” е също българсият издател на носителката на Нобелова награда за литература през 2015 г. Светлана Алексиевич.

Най-новите заглавия в каталога им ще бъдат представени лично от своите автори по време на Пролетния базар на книгата 2019. За събитието в София пристигат носителите на Европейската награда за литература – Пааво Мацин (Естония, 2016) с романа си “Дискотека “Гогол” и Освалдс Зебрис (Латвия, 2017) със съвременната латвийска проза “В сянката на Петльов връх”. Сред останалите нови книги на “Парадокс” са  “Депеш Мод” от представителя на модерната украинска литература Сергий Жадан и “Дръж здраво венеца си” – донесла първия “Гонкур в България” на френския писател Яник Енел.

Целите им за социалните мрежи са напълно в духа на цялостната им работа:

Да достигнем до още повече хора с мисъл, за които литературата е смисъл.

#BookMarkThis:
Уебсайт: http://paradox.bg/category/blog/
Facebook: https://www.facebook.com/ParadoxPublishing/