#BookMarkThis: ICU

Posted on: юни 21, 2019 Posted by: Емилия Кирчева Comments: 0

#BookMarkThis: ICU

Петък е обичан навред, защото е последният делничен ден. Ние го обичаме по друга причина – в петък излиза нашата редовна рубрика #BookMarkThis, в която ви представяме нашите партньори. Днес е ред на още един от тях, с когото работата е истинско удоволствие. Прочетете подробности по-долу и си отбележете къде можете да го откриете.

Издателство ICU e независимо бутиково издателство с капацитет около 10 книги годишно. Началото на издателска им дейност е поставено през декември 2012 г. с излизането на първата им книга – „Кукувицата“ от Елин Рахнев.

Името ICU означава I SEE YOU – виждам те такъв, какъвто си, различен от мен, и те уважавам.

От издателството са поставили своя фокус върху стойностна съвременна българска и преводна литература. Водещата тематика на заглавията им е домът, мигриращият човек, пътят, личностното израстване, широките хоризонти.

Сред авторите на издателството се нареждат носители на престижни международни награди за литература – Хишам Матар, Олга Токарчук, Йосип Новакович, включително и носители на Европейската награда за литература – Емилиос Солому, Пиер Мейлак, Гаст Грьобер и Андонис Георгиу.

Познавате ги с непогрешимия им вкус за книги и заглавията, изцяло собствена продукция, по идея и реализация на Невена Дишлиева-Кръстева – създател и главен редактор на ICU. Сред тях са обичаните сборници „Куфарът на брат ми“ и „Бащите не си отиват“, приютили разкази на Георги Господинов, Капка Касабова, Явор Гърдев, Мария Касимова-Моасе, Нева Мичева, Рана Дасгупта, Бабак Салари, Надежда Радулова, Катя Атанасова и много други. С логото на ICU излизат и няколко изключителни стихосбирки – „Канела” и „Зелда” от Елин Рахнев; „Как наказва Бог” и „Втора кожа” от  Катерина Стойкова-Клемър. В каталога на издателството се намират и  Бегуни” от носителката на международната наградаБукър” Олга Токарчук, Мъжка страна” от носителя на Пулицър Хишам Матар и други.

Целите, които са си поставили в социалните мрежи, са:

Да преодолеем анонимността издател – читател, като общуваме пряко с читателите си.
Да работим за създаването на общност от хора, с които споделяме сходни етични критерии и разбирания за добра литература.
Да разказваме повече за процесите, които къкрят в кухнята на издателската ни работа.
Да станем част от рутината на читателите ни, част от обичайната им информационна среда.

Уебсайт: https://icu-bg.com/
Facebook: https://www.facebook.com/icupublishing/
Instagram: https://www.instagram.com/icupublishing/