А, Б, В… # (или как да ползваме правилно хаштаговете в Instagram)

Posted on: October 13, 2019 Posted by: Милена Ташева Comments: 0

А, Б, В… # (или как да ползваме правилно хаштаговете в Instagram)

Kак прочетохте заглавието на тази статия? Символът # има толкова много значения – като заместител на думата “номер”, музикален знак, който маркира полутонове, или пък в някои езици за програмиране. В дигиталния маркетинг # е хаштаг и използван както трябва, може да бъде вашият ключ към успеха. Една от социалните мрежи, в които използването на хаштагове е ключово, е Instagram (разбира се, първо беше в Twitter, а напоследък и LinkedIn опитват да наложат ползването на хаштагове). 

Какво са хаштаговете и не може ли без тях? 

В социални мрежи като Instagram хаштаговете играят ролята едновременно на ключови думи и начин за категоризация на постовете. Чрез тях съдържанието, което създавате, достига до нови потребители на платформата, а следователно и до нови потенциални последователи. Разбра се, че може и без тях – 

ако сте Селена Гомес, Кайли Дженър или Кристиано Роналдо 

и имате милиони последователи, можете да си позволите да игнорирате алгоритмите на Instagram и да не използвате хаштагове. Според проучване на Sprout Social постове, в чието описание има дори един хаштаг, получават 12,6% по-висока ангажираност от такива без нито един. 

Супер, дай да сложим всички хаштагове и сме готови! 

За съжаление Instagram не работи точно така. За всеки пост са позволени до 30 хаштага, които могат да се позиционират в описанието или в първия коментар. Няма смисъл да се опитваме да “излъжем системата” и да слагаме 30 хаштага в описанието и още 20-30-100 в коментари. It just doesn’t work, а и не е особено красиво за истинските, живи хора, които ще видят и евентуално ще се ангажират с тези постове. Разбира се, можете да използвате всичките 30, ако са наистина релевантни. Обаче 

може да постигнете много повече с 10 правилно подбрани, 

отколкото с 30 случайни. 

Също толкова неефективно е да изпишете 30 хаштага, които нямат общо с вашето съдържание. Ако постът ви е свързан с книги, не използвайте хаштагове, асоциирани предимно с козметика, фитнес или автомобили. Не би ви станало приятно да търсите информация за новия роман на Камелия Кучер и да попаднете на ревю на информация за ремонт на Москвич. Не забравяйте също така, че Instagram e част от Facebook и разполага с един от най-добрите алгоритми за разпознаване на снимки – ако изображението не съдържа книги и описанието не е тематично свързано с това, не използвайте #books. 

Какви хаштагове да използвам тогава?

Има няколко стратегии как да изберем най-подходящите ключови думи за нашия профил, но всички започват със собственото ни съдържание. Ако сме бранд – задължително е да имаме хаштаг, свързан с нашата идентичност, мото и продукти. Един от подходите как да се ориентираме в океана от хаштагове е да следим за броя на споменаванията им в платформата и да използваме микс от ключови думи с различна честота на използване. 

Най-лесният начин, ако сме начинаещи в използването на Instagram, е да опишем с думи всичко, което виждаме на снимката. 

 

Подобен подход съм използвала при този пост в личния ми профил. Първият хаштаг е този на “Аз чета”, който е семпъл, смислен и почти дословно повтаря името и домейна на сайта. Останалите хаштагове са или директно описание на картинката, или са свързани с личността ми като #booklover и #booknerd. 

  • Проучете кои са най-популярните хаштагове във вашата област. Харесайте тези от тях, които са наистина релевантни към вашето съдържание.
  • Разглеждайте какви хаштагове използват преките ви конкуренти и потребители, чието съдържание харесвате – винаги е добре да държим под око конкуренцията, а защо и да не си откраднем някоя добра идея? 
  • Разнообразявайте тематичните хаштагове с релевантни към конкретния пост, но излизащи от темата тагове – те ще привлекат нова аудитория. 
  • Следете от статистиките и чрез външни инструменти кои хаштагове работят за вас и кои – не. 

Не използвайте едни и същи хаштагове за всеки пост. 

Автоматизацията улеснява много неща. Но ако използваме едни и същи ключови думи за всеки от постовете си, рано или късно ще стигнем таван, който няма да съумеем да преминем. Запазете си 5-10 релевантни хаштага, които използвате всеки път. В случая на “Аз чета” това обикновено са #azcheta, #instagramCheta, #books, #bookstagram и т.н. Останалите дописвайте на ръка, спрямо всяка снимка. Знам, че изглежда трудоемко и досадно, но е важно и наистина работи. Освен това, нека си припомним – алгоритъмът на Instagram е умен и засича повтарящи се коментари, описания на постове и най-вероятно това важи и за хаштаговете.

А на английски ли да са?

Това е почти религиозен спор. Тук лично аз предпочитам да използвам 3-4 основни хаштага на български, когато е релевантно – например #книги винаги ще изглежда по-добре от #knigi. 

И за последно – няколко tips & tricks:

  • Използвайте хаштаг в описанието си, за да откриват профила ви по-лесно
  • Винаги проверявайте какво съдържание вече е асоциирано с хаштага ви
  • Четете внимателно. Тази подборка от най-големите хаштаг провали на десетилетието, направена от The Guaridan, ще ви убеди
  • Използвайте хаштаг в сторитата си
  • Използвайте хаштаг, свързан с локацията ви
  • Следете за популярни хаштагове около празници, предизвикателства и игри, които можете да използвате във ваша полза

Ако искате да научите още:

The All-In-One Guide To Instagram Hashtags

The 21 Best Tools for Instagram Hashtags – Generators, Search Engines, Apps, Websites & More

The 2019 Instagram Hashtag Guide—How to Use Them and Get Results

 

Ако имате въпроси за това как Instagram може да е полезен на вашия бизнес – пишете ми на mila@bookmark.bg