9 кратки, но разтърсващи пътешествия в сборника „Всеки ден крие в себе си друг“ от Гаст Грьобер

Posted on: март 27, 2019 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

9 кратки, но разтърсващи пътешествия в сборника „Всеки ден крие в себе си друг“ от Гаст Грьобер

„Всеки ден крие в себе си друг“ (изд. ICU) от Гаст Грьобер е книга пътешественик, която официално пристигна и на българския книжен пазар. Тя е създадена в родния за автора си Люксембург, но по силата на добрата литература излиза далеч извън пределите на малката държава. Сборникът с девет разказа обръща внимание на моментите, в които делничният ритъм е рязко прекъснат и отстъпва място на разтърсващия драматизъм. Майсторският език и увлекателните сюжети са оценени високо. Книгата е носител на Европейската награда за литература през 2016 г. и Държавната награда за литература на Люксембург за 2014 г.

Героите на Грьобер до един са белязани от някакъв вид загуба. По страниците читателят среща насилие, развод и други житейски премеждия, които помитат спокойствието и оставят героите променени завинаги. Независимо от обстановката, действието неизменно се разгръща в родната страна на автора, Люксембург. Именно тази географска особеност на текстовете прибавя нотка на любопитство и екзотика за българския читател.

Авторът пише предговор специално за българското издание, в което отправя благодарност към преводачката Елена Димитрова и казва:

За мен е чест и удоволствие, че държите в ръце този сборник. Докато го пишех в мъничък Люксембург, изобщо не съм предполагал, че това е възможно. Някои от разказите, които ще прочетете, може да влязат в конфликт с личния ви опит или просто да са различни от него. Писането и четенето са начини да откриваме и осмисляме гледни точки, моменти на размисъл.

Това е третата книга на автора, която затвърждава способността на Грьобер да описва майсторски ежедневието. Защото литературата е друга реалност, както обича да подчертава самият той.

Гаст Грьобер е педагог по образование с дългогодишна преподавателска кариера. Считан е за експерт в сферата на образованието в Люксембург. „Всеки ден крие в себе си друг“ е дебютът му на български. По лична препоръка на автора, преводът е от немски, като немската версия е дело на творческия тандем Гаст Грьобер – Роберт Стефан, редактор и издател на автора. Двамата обогатяват текста с бележки за някои специфични за Люксембург думи и изрази.

 

 

За книгата:

„Всеки ден крие в себе си друг“

Автор: Гаст Грьобер
Превод от немски: Елена Димитрова
Редактори: Миглена Лостер, Невена Дишлиева
Коректор: Ива Колева
Предпечат: Асен Илиев
Художник: Живко Петров
Корици: меки
Брой страници: 144
ISBN: 978-619-7153-45-3
Цена: 12,90 лв.

Книгата е част от проекта на издателство ICU Books that Make a Difference, подкрепен от програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Тaзи новина, откъс от книгата и други визуални материали можете да свалите от тук.

За допълнителна информация:

Диляна Денева
dilyana@bookmark.bg
0899 190 284