Сравнителната биография „Роналдо срещу Меси“ показва пътя към върха на двамата най-големи в съвременния футбол

Posted on: септември 5, 2018 Posted by: Alexander Krastev Comments: 0

Сравнителната биография „Роналдо срещу Меси“ показва пътя към върха на двамата най-големи в съвременния футбол

Кой е по-добър – Кристиано Роналдо и Лионел Меси? Всеки футболен фен има категорично мнение по този въпрос, а през изминалите няколко десетилетия във футбола не е имало подобно съревнование. В книжарниците вече е пълната история на двамата най-големи – сравнителната биография „Роналдо срещу Меси. Надпреварата за най-велик футболист“ на испанския футболен експерт и журналист Джими Бърнс.

Книгата проследява определящите моменти от живота им – от деца, ритащи топка на половин свят разстояние един от друг, до борбата кой ще бъде номер едно, предопределила цяла ера в спорта. „Роналдо срещу Меси“ е второто издание в библиотека Via Sine Fine на изд. Locus след превърналата се в бестселър биография на създателя на Nike Фил Найт „Изкуството на победата“.

С отбелязани над 1000 гола, спечелили „Златната топка“ на престижното сп. France Football по пет пъти, Роналдо и Меси са истински легенди, променили облика на съвременния футбол. Единият е известен с прецизността и титаничната си сила. Геният на другия е в гъвкавостта, сякаш идва от друго измерение на Вселената. Разликите между Кристиано и Лео изглежда са фундаментални и то не само на терена, а Бърнс е обърнал еднакво внимание и на двамата спортисти, навлизайки в детайлен анализ на стила им на игра и личностните им характеристики, оказващи влияние върху поведението им на терена.

Книгата е задължителна за всеки, който има интерес не само към футбола, а и към определящите играчи на цяло едно поколение, оставили следа в историята на отбори от ранга на „Реал Мадрид”, „Барселона”, „Манчестър Юнайтед”, а най-вероятно и „Ювентус”. Именно заради уникалните си лични качества Кристиано и Лео са легенди и биографичните разкази в книгата са намерили точно откъде произхождат те и как двамата футболисти и техните екипи са ги развили. Ценителите на истинските истории на успелите хора също ще се запалят по книгата, дори да не са любители на футбола.

Някои от най-добрите български спортни журналисти, които следят от години съревнованието между CR7 и LM10, вече прочетоха изданието:

„Всеки ред в „Роналдо срещу Меси“ си заслужава да бъде прочетен, защото книгата е показателна за това как се е стигнало до там да гледаме рекордьорите Меси и Роналдо, които удивляват света“, казва Валери Генов, водещ на Шампионска лига в каналите на bTV.

Неговият колега от Gong.bg Иво Стефанов допълва, че „Джими Бърнс прави впечатляващо сравнение между историите на двамата най-добри футболисти в нашето съвремие, а най-силната характерна черта на книгата е нейната непредубеденост“.

Авторът Джими Бърнс е роден в Мадрид през 1953 г. В началото на кариерата си e преподавател и журналист на свободна практика, а след това работи за престижни издания като Financial Times, London Observer, The Economist и др. През 90-те години на ХХ век пише първата биография на Диего Марадона, след която издава и редица други биографични книги. Книгата му за Аржентина и войната за Фолкландските острови, The Land That Lost its Heroes, печели награда „Съмърсет Моъм” за нехудожествена литература за 1988 г.

Материали за книгата можете да изтеглите от този линк.

Допълнителна информация:

Александър Кръстев, BookMark
alex@bookmark.bg
+359 888 297 674