Първи стъпки за издателството в социалните медии

Posted on: January 18, 2018 Posted by: Alexander Krastev Comments: 1

Първи стъпки за издателството в социалните медии

Разговорът за социалните медии и присъствието на издателството ви в тях не се състои. Той е воден някога в миналото, когато за силата на Facebook, Twitter, Goodreads и т.н. само се говореше. Сега всички са убедени в нея, така че остава само да започнем.

Ако издателството Ви все още няма профили в социалните мрежи, е време да се замислите за 3 неща:

 • Как точно комуникирате с читателите си?
 • Кой комуникира с тях от Ваше име?
 • Изобщо искате ли да имате обратна връзка от хората, които четат книгите Ви?

Дори при наличието на само един притеснителен отговор „Не знам“ („Никой“ би било ужасен отговор) трябва да влезете още сега на Facebook.com и да създадете страница на издателството си (правилната категория е Компания/Организация/Институция, а секторът – Медии/Новини/Книгоиздаване).
Внимание!!! Ако вече имате създаден профил на издателството си, той трябва да бъде превърнат в страница – така не само нарушавате правилата на Facebook, но и пропускате прекалено много възможности, които дават страниците в социалната мрежа.

След като вече имате създадена страница във Facebook, трябва да имате предвид 5 неща:

 1. Трябва да публикувате съдържание на страницата си редовно – веднъж дневно или на два дни е достатъчно, а разнообразното съдържание ще Ви гарантира по-добра интеракция с феновете на страницата и по-бързо нарастване на техния брой
 2. Facebook е място за споделяне и разговаряне с потребителите – Вашите читатели, а не за директна реклама. Затова вместо директно рекламно съдържание, помислете как да бъдете интересни и забавни. Но не забравяйте, че съдържанието на страницата трябва да е свързано с издателството и книгите – без котенца и бебенца, моля!
 3. Читателите не задават неудобни въпроси! Дори ако коментар или въпрос на стената на страницата Ви се стори негативен, то се замислете, че това е просто една възможност да спечелите един верен читател за винаги – говорете с него, изслушайте проблема или желанието му и направете всичко възможно да помогнете. Разбира се, тук е добре да се спазва максимата „не преговаряме с терористи“, защото недоброжелатели винаги може да се появят.
 4. Феновете Ви във Facebook ще очакват уникално съдържание – новини, които споделяте първо с тях. Затова, ако Ви предстои пускането на нова книга или имате готова корица за предстоящо заглавие, споделете я на страницата си с няколко обяснителни думи и линк към самата книга в сайта ви – и само вижте ефекта.
 5. Не прекалявайте с игрите – правилата на Facebook за страниците забраняват ползването на каквато и да е функционалност на мрежата за организиране на промоции и състезания. Така че забравете за даване на книги за коментари с най-много лайкове и качени на стената Ви снимки. Те могат да доведат до сериозни наказания и дори закриване на страницата.

След като вече имате страница на издателството във Facebook, е добре да се замислите и за другите важни социални мрежи.

Goodreads е задължителна като най-голямата социална мрежа за книги в света. Там трябва да сте сигурни, че всички ваши заглавия са добавени с правилната информация, а преводните – и обединени с оригиналните заглавия. Профилите в Goodreads са лични, но е добра идея да създадете група на издателството (разбира се, тя трябва да бъде модерирана и раздвижвана постоянно, така че преценете дали можете да отделите ресурс, най-малкото времеви), а за всяко предстоящо представяне на книга можете да създавате събитие.

Задължително създайте страница на издателството в Google+ – там последователите Ви може да не са много, но всеки споделен линк от сайта Ви там ще бъде една идея „по-любим“ на Google.

Профил в Twitter също би бил полезен, а и лесно може да се свърже към сайта на издателството, за да публикува туит при всяка добавена нова книга или новина в уебстраницата.

Ами, това е засега – споделете в коментарите как Ви се сториха първите няколко стъпки!

Не сте сигурни дали издателството Ви е представено достатъчно добре в социалните мрежи? Заявете сега безплатен одит на онлайн присъствието си тук!

1 people reacted on this

 1. Текстът наистина дава една добра представа за основните проблеми на издателствата относно присъствието им в социалните мрежи, но смятам, че това не е всичко. Наблюдавала съм и други доста по-неприятни действия. Например когато се допусне някаква грешка (било то смислова, граматическа и тн) и се получава ефекта на – трия ти коментара, но си оправям написаното.
  За мен това е безобразно грубо (няма да споменавам издателството, но е едно от най-големите в България) и въобще не отива на съответният издателски имидж, който се опитват да затвърдят в обществото.
  Друг проблем е обратната връзка, която на хартия (или на екран) звучи добре, но реално доста куца. Не знам издателство, което да проявява какъвто и да е интерес в това да връща отговор на мейли на своите читатели – било то с въпроси, критика или просто коментар. В този ред на мисли от личен опит знам, че хората наистина не влагат труд в това да разберат какво мнение читателите имат и понякога се получават безумни ситуации (дори такива, които после дълго време се дискутират в медиите).
  Социалните мрежи са привлекателна трибуна, но се употребяват без креативност, иновативност и определено не се търси обратната връзка с хората. И не мисля, че проблемът идва от това, че не знаят как да ги ползват, а просто не желаят да чуят мнението на хората, особено ако е негативно. Но, както в живота често се случва, най-добрите решения се раждат в критиката, не в похвалите.

Comments are closed.