Пет неща, които всеки автор трябва да подготви, преди книгата му да излезе

Posted on: март 29, 2018 Posted by: Милена Ташева Comments: 0

Пет неща, които всеки автор трябва да подготви, преди книгата му да излезе

Тази статия стана по-дълга, отколкото имах намерение, когато започнах да я пиша. И въпреки това не може да обхване всичко. Нищо от написаното тук не е задължително, ако ви кара да се чувствате некомфортно или нарушава личните ви принципи. За автори с повече опит някои от нещата ще изглеждат очевидни и излишни, но вярвам, че всеки има нужда от време на време да си свери часовника.

Нека този текст ви служи за вдъхновение!

1. Профил в социалните мрежи

Нека започнем с това, че социалните мрежи не се изчерпват с Facebook.

Въпреки че за момента тя все още е най-влиятелната, е добре да отделите внимание на Instagram – платформата за споделяне на снимки отдавна вече не е само за селфита или снимки на вечерята ви. В края на 2017 г. Instagram има над 700 млн. потребители, а #Bookstagram движението превзема читателския свят. 59% от тези потребители са на възраст между 18 и 29 години (вижте още данни тук), така че ако пишете младежки или детски книги, за вас е задължително да имате профили не само в Instagram, но и в Snapchat.

Връщаме се на Facebook. Страницата там е абсолютно задължителна за всеки, които се опитва да направи името си разпознаваемо. И е важно да правите разлика между личния си профил и авторската си страница – второто ви позволява да имате неограничен брой последователи и доста повече функционалности (как да създадете страница – вижте тук). Съветът ми е да не натоварвате излишно заглавието ѝ – по-добрият вариант е страницата ви да се казва “Иван Иванов” и съдържанието ѝ да подсказва кой сте, отколкото име като “Страницата на Иван Иванов за позия, проза, драматругия и политика” или “Ivan Ivanov author, writer, poet” и прочее синоними. Колкото по-семпло, толкова по-малко възможности за грешка.

Авторският профил в Goodreads е дори по-важен от този във Facebook. Goodreads e най-голямата световна социална мрежа за четене и книги, собственост на Amazon. През годините са разработили собствена “програма за автори”, която дава допълнителни функции на читателския ви профил. В същото време запазвате възможността да пишете ревюта на книги и да споделяте какво четете. Когато си направите “авторски профил”, сами ще управлявате съдържанието, което се качва за вас в GR – снимки, биография и т.н. Освен творческата биография, той ви дава възможност да стигнете до читатели, които нямат Facebook, и да ги поканите на събитие, да организирате томболи за книги за четене, да следите ревютата и да отговаряте на читателски въпроси.

2. Професионални снимки

Замислете се – искате ли, когато потърсят името ви в Google, (бъдещите ви) читатели да виждат снимките от третия рожден ден на племенничката ви, семейната ви почивка или дори някое още по-голямо недоразумение? Представете си някоя от тези снимки на билборд на магистралата или публикувана на първа страница в медиите, когато обявяват, че сте сепчелили “Роман на годината”, Man Booker International или Нобелова награда за литература. Не ви става хубаво и гордо, нали?

Писателят Люк е всъщност част от рекламна кампания на Armani, но нищо не ви пречи да търсите подобен ефект за снимките си
Писателят Люк е всъщност част от рекламна кампания на Armani, но нищо не ви пречи да търсите подобен ефект за снимките си

Инвестирайте в портретна и рекламна фотосесия, като преди това поговорите с издателя си каква практика има той в такива случаи. Нека сесията включва както студийни, така и кадри на открито. Когато книгата ви излезе, непременно си направете хубави снимки и с нея. Добрите снимки включват и добър грим, особено при студийната фотография. Не е нужно да е крещящ и екстравагантен, дори напротив – заложете на изпитаното правило, че “по-малкото е повече”. Мислете за билборда!

Снимките в библиотека, кафене или просто място с много книги са едновременно класика и клише. Помислете за ефектен, но неортодоксален начин да включите книги във фона на снимките си. В името на всичко свято, никога, ама никога не се снимайте как четете собствената си книга. По същата логика – не се снимайте с лула и пред пишеща машина. (Признавам, че ако сте жена, това всъщност може да се получи добре, но за да ви хрумне подобна постановка, едва ли сте жена.)

3. Време, което да посветите на книгата си

Много автори считат, че тяхната работа приключва с предаването на ръкописа. Това е огромна грешка и обрича книгата на провал. Нещо, което чух за първи път от любим автор и което и до днес повтарям на всички, с които работя: издателският екип и авторът играят в един отбор – този на книгата.

Предвидете, че покрай излизането на вашата книга ще имате нужда от време – за срещи с медии и читатели, събития за промотиране и други. Обсъдете с вашия издател и се опитайте да планирате съответните дейности колкото се може по-рано.

Колкото и добре да планирате обаче, понякога се налага да реагирате в рамките на няколко часа или пък от днес за утре (особено при медийни участия) – не пропускайте тези възможности.

4. Собствен сайт

Да, трябва да имате собствен сайт.

Не, профилите в социалните мрежи не го заместват.

Не, не е толкова скъпо – съществуват достатъчно евтини и/или безплатни инструменти, за да можете да спретнете приличен сайт с минимум усилия и знания (разгледайте WordPress, Wix, Medium, Tumblr, Blogger). Съветвам ви да е на собствен домейн, особено предвид оригиналността на българските имена в световен мащаб.

“– Мислила ли си някога да регистрираш сайт с името си – AmyAnneOllinger.com? – попита ме тя.[…]
– Не.
– А би трябвало – осведоми ме Ребека. – Имаш уникално име, но въпреки това някой може да го регистрира, какво ще правиш тогава? RebeccaZimmerman.com вече е заето! Едва на десет съм, а бъдещата ми интелектуална собственост е отмъкната! Джей Зи и Бионсе запазиха името на дъщеричката си няма и месец след като се роди.
Направо не мога да повярвам, че нашите не са били достатъчно умни да направят същото!”

Алън Грац, “Забранете тази книга”

Вашият сайт ви осигурява платформа, в която да информирате читателите си за всички новости около вас и книгите ви, без да зависите от издатели, рекламен отдел и това дали някой е регистриран в социална мрежа. Следя сайтовете на някои от любимите си автори – всеки месец получавам мейл от Луиз Пени с новости около нея и живота ѝ. Далеч съм от мисълта, че го съчинява сама, но факта, че е подписан от нея и започва с ‘Hello, Milena’ ме кара да се чувствам привързана към нея.

Сайтът ви може да улесни медиите, които евентуално търсят информация за вас, снимки, откъс от книгите ви. Не на последно място, той е и ваш личен архив.

5. Търпение

Знам, че излизането на книгата ви е вълнуващ момент, сравним само с раждането на дете. Но също като при децата, търпението е нещото, от което най-много ще се нуждаете, когато книгата ви заживее собствен живот.

Търпение ще ви е необходимо при работата с издател – не забравяйте, че вие имате само една книга, но издателството вероятно работи по поне десетина заглавия едновременно и вие не сте единственият автор, за когото трябва да се погрижат.

Търпение ще ви е необходимо, когато започне работата по самата книга – редакция не може да се направи от днес за утре, нито пък (качествена) корица.

Търпение ще ви е необходимо, когато започнат да излизат отзиви за самата книга – приемете отсега, че ще има хора, които няма да я харесат. В никакъв случай не влизайте в обяснения (още повече в социалните мрежи) какво не са разбрали от книгата ви. Ако читателят не е схванал нещо, това не е негов проблем – ваш е. Вземете си поука от обратната връзка (когато е смислена и градивна, а не просто хейт).

Търпение ще ви е необходимо, за да се научите да различавате критика от хейт (ще има и от двете).

Търпение ще ви е необходимо при общуване с медиите – в 90% от случаите ще ви задават едни и същи въпроси. Преди романът да излезе, помислете или поговорете с рекламния отдел в издателството кои са тези въпроси. Измислете няколко различни начина, по които да отговаряте спрямо вида и аудиторията на медията – няма как да промените историята си, но все пак сте писател. Припомнете си “Упражнения по стил” на Реймон Кьоно.

Търпението не означава да бъдете пасивни и да оставите някой друг да ви казва какво да правите или да свърши цялата работа. Бъдете проактивни, но координирайте усилията си с издателството си. Иначе пилеете ресурси.

Не е нужно да правите всичко сами – имате близки и приятели, които ви подкрепят и се гордеят с вас. Възползвайте се от уменията им и желанието им да бъдат част от успеха ви. Не изнудвайте приятели и познати да ви правят услуги – когато нещо е направено без желание и за отбиване на номера, си личи и от това няма да пострада друг, а вие и вашата книга. Независимо дали сте самопубликуващ се автор или работите с традиционно издателство, тези съвети ще са ви полезни по пътя ви към успеха.  

Милена Ташева завършва специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. От десет години работи с книги, читатели и автори – първо като книжар, след това като част търговския отдел на голямо издателство. От 4 години се занимава с реклама и комуникация като част от екипа на Софтпрес, издателството с книги за цялото семейство. От самото създаване на “Аз чета” е автор на ревюта, рубрики и статии свързани с книги, четене и културна политика.  Интересува се от световните тенденции в книгоиздаването, българската литература и пресечните точки между тях.