Първият сезон на „Писател назаем“: 14 съвременни български автори се срещнаха с близо 2000 ученици в цялата страна

Posted on: май 24, 2018 Posted by: Alexander Krastev Comments: 0

Първият сезон на „Писател назаем“: 14 съвременни български автори се срещнаха с близо 2000 ученици в цялата страна

Близо 2000 ученици от гимназии в 30 населени места в цялата страна се срещнаха с 14 съвременни български автори по време на първия сезон на програмата „Писател назаем“. Общо 47 специални урока с акценти от програмата по литература се проведоха в пилотното издание на инициативата на най-големия сайт за книги и четене у нас „Аз чета“ през тази учебна година, а най-голям бе интересът към темите на младия фентъзи автор Марин Трошанов.

„Писател назаем“ се роди като идея заради необходимостта литературата да бъде възприемана от младите хора по съвременен и адекватен начин. За много от учениците „писател“ е дума с архаични асоциации, черно-бяла снимка в учебника по литература. Целта на кампанията е това да се промени и екипът й се надява, че с първите близо 50 срещи е поставена добра основа. Освен Марин Трошанов, урок по литература в рамките на инициативата изнесоха млади и утвърдени автори като Мария Донева, Александър Секулов, Десислава Николова, Диана Петрова, Александър Шпатов, Оля Стоянова, Иван Ланджев, Елка Стоянова, Веселина Седларска, Александър Чобанов, Христо Раянов, Илиян Любомиров, Силвия Атипова.

„Организирането на интерактивни неформални срещи в училищната среда с български писатели донесе очаквания резултат. Младежи от малки и големи населени места разбраха, че писането и четенето могат да бъдат и приятни занимания, отварящи възможности за успешно развитие. Писателите, участници в кампанията, споделяха личния си опит – най-ефективния метод за вдъхновяване и мотивация. Обратната връзка от учители и ученици категорично потвърди успеха на кампанията“, казва координаторът на проекта Диляна Денева.

На 22 май „Писател назаем“ получи и своето първо официално признание – журито на годишния конкурс „ПР Приз“ отличи „Аз чета“ с наградата за Комуникационен проект на медия за 2018 г. за есенния етап на програмата.

„Задачата, която си поставяме с тази програма е дългосрочна и не е никак лесна. Затова съм искрено благодарен на всички наши партньори досега, особено на онези, които ни подкрепиха финансово – Прокредит Банк, INDEAVR, Овергаз и немалко читатели на сайта с лични дарения. Без техните средства нямаше да имаме възможност да срещнем отблизо тези близо 2000 тийнейджъри с писателите“, допълва създателят на „Аз чета“ Александър Кръстев.

„Писател назаем“ се реализира с финансовата подкрепа на ПроКредит Банк (България) ЕАД и INDEAVR, както и с партньорството на фондация „Детски книги“, Международна награда на херцога на Единбург – България и Фондация Глобални библиотеки – България. Медийни партньори на инициативата са bTV, Terminal 3, Bulgaria ON AIR, Мама Нинджа и Az-deteto.bg.

За допълнителна информация:
Александър Кръстев
alex@bookmark.bg
+359 888 297 674