Мачовете от Ел Класико в епохата на Роналдо и Меси. Откъс от книгата „Роналдо срещу Меси. Надпреварата за най-велик футболист“

Posted on: октомври 28, 2018 Posted by: Alexander Krastev Comments: 0

Мачовете от Ел Класико в епохата на Роналдо и Меси. Откъс от книгата „Роналдо срещу Меси. Надпреварата за най-велик футболист“

Броени часове ни делят от едно от най-големите дербита на световния футбол – Ел Класико. Точно в 17:15 ч. българско време „Камп Ноу“ ще приеме единадесеторките на „Барселона“ и „Реал“ (Мадрид), а за пръв път от десетилетие двете суперзвезди Кристиано Роналдо и Лионел Меси няма да са на терена.

Защо обаче тяхното участие е толкова важно за мачовете от Ел Класико? Испанският журналист от британски произход Джими Бърнс разказва за това в една от главите на книгата си „Роналдо срещу Меси. Надпреварата за най-велик футболист“, публикувана у нас през септември от изд. Locus.

„Всеки Класико е сред най-шумно рекламираните спортни събития на планетата – най-големите клубове с най-големите звезди, вкопчени в решителна битка, с бремето на историята и политиката на раменете си. Но това не е една битка, а по-скоро испанска Гражданска война, водена в концентриран период – Мадрид, Харама, Белчите и Ебро, събрани в едно“, пише Бърнс в главата „Мачовете от Ел Класико: Роналдо и Меси“.

Той определя Ел Класико като „истинско „пиршество” в глобален мащаб и „продължително празненство от футбол, игран на най-високо и амбициозно ниво, всеки мач – с все по-големи залози от предишния”.

Сравнителната биография „Роналдо срещу Меси. Надпреварата за най-велик футболист“ проследява кариерите на двамата безспорно най-добри съвременни футболисти от първите им мигове след топката в уличните мачлета до звездните моменти в кариерата им и най-важното – ожесточените битки един срещу друг.

Можем ли обаче да определим кой е по-велик от двамата? Ще разберем на 31 октомври от 19 ч. в бар „Гарванът и гюлето“, където за премиерата на книгата ще се съберат фенове на четирите европейски гранда, в които Меси и Роналдо оставят следа през годините – Барселона, Реал Мадрид, Ювентус и Манчестър Юнайтед.

Целия откъс от главата „Мачовете от Ел Класико: Роналдо и Меси“ с възможност за публикуване във Вашата медия можете да изтеглите от този линк.