Христо Раянов обсъди с десетокласниците в СУ „Максим Горки“ – Стара Загора актуалността на “Криворазбраната цивилизация”

Posted on: February 14, 2018 Posted by: Alexander Krastev Comments: 0

Христо Раянов обсъди с десетокласниците в СУ „Максим Горки“ – Стара Загора актуалността на “Криворазбраната цивилизация”

Младият писател и телевизонен сценарист Христо Раянов гостува на ученици от десети клас в старозагорското СУ „Максим Горки“ като част от кампанията „Писател назаем“, организирана от най-голямата специализирана медия за книги и четене в България „Аз чета“. Той говори с учениците по темата “Криворазбраната цивилизация – непреходен мотив в българската литература”, около която получава и най-много покани в рамките на програмата.

Освен важните послания в класическата пиеса на Добри Войников, десетокласниците обсъждаха с Христо Раянов последния му сборник „Ами ако? България на три морета“, през какви етапи трябва да мине един начинаещ писател, как се осъществяват контактите с издателства и дори как се създава сценарий за филм.

“Срещата с учениците от СУ „Максим Горки“ беше изключително вдъхновяваща. Особено когато разбрах, че последните им прочетени книги са само български. Задаваха много добри въпроси, а аз обичам умерено любопитните хора”, каза сред срещата писателят.

Раянов е един от най-младите участници в „Писател назаем“. Нейната цел е да срещне ученици от гимназиалния курс в цялата страна със съвременни български писатели и заедно да разговарят по теми от учебната програма по литература. Тя стартира през есента на 2017 г. и досега са проведени близо 30 срещи в гимназии в цялата страна с участието на над 700 ученици.

“Писател назаем” се реализира с финансовата подкрепа на ПроКредит Банк (България) ЕАД и Indeavr, както и с партньорството на фондация “Детски книги”, Международната награда на херцога на Единбург и Фондация “Глобални библиотеки – България”. Медийни партньори на инициативата са bTV, Terminal3.bg, BG OnAir ТВ, MamaNinja.bg и Az-Deteto.bg.

Снимки: Георги Тонев