Георги Коритаров и Елена Поптодорова представиха „Безусловна вярност“ на Джеймс Коми пред студенти в Благоевград

Posted on: октомври 23, 2018 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

Георги Коритаров и Елена Поптодорова представиха „Безусловна вярност“ на Джеймс Коми пред студенти в Благоевград

Дългогодишният телевизионен водещ и политически анализатор Георги Коритаров и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова гостуваха в Югозападния университет в Благоевград, за да представят биографията на бившия директор на ФБР Джеймс Коми „Безусловна вярност“. Те се срещнаха със студенти по политология, право и философия, а в срещата се включи и управителят на изд. Locus Кремена Методиева.

„Безусловна вярност“ беше изключително провокативна още от периода на издаването си в САЩ, когато се говореше, че ще има такава книга, и при публикуването си. Тя обаче е особено интересна в момента, защото не просто съдържа разказа от първо лице на Джеймс Коми, но и защото институцията Директор на ФБР е сред най-ярките символи на отношение и ресурси за защита на държавността в САЩ“, обясни Георги Коритаров пред студентите.

Телевизионният водещ допълни, че книгата търпи два прочита. Единият е чисто сюжетен, през фактологията и биографията на Джеймс Коми, а вторият – поводът за размисъл върху начина, по който функционира системата на правовата държава.

Според декана на Философския факултет на Югозападния университет проф. д-р Борис Манов има и трета линия, по която може да се чете биографията на бившия директор на ФБР – тази за лидерството. „За самия Коми може би тази линия е била дори водеща, защото той има много интересни размишления за това как се става лидер, какъв трябва да бъде лидерът”, допълни проф. Манов.

Елена Поптодорова, която бе посланик на страната ни в САЩ в продължение на 12 години, разказа повече за средата, в която се позиционира разказът на Джеймс Коми. „Там има създадена система, която тръгва от презумпцията, че няма съвършени хора и всеки от нас има слабости. Върховенството на закона и разделението на властите, както и уникалната система на проверка и баланс – целта им е да се осигури такъв контрол, който да намали възможностите за лично изкушение и лична злоупотреба с власт”. Тя анализира и някои от най-важните моменти от последните месеци на Джеймс Коми като шеф на ФБР, които самият той описва в книгата, и определи някои от действията му като „непреднамерени грешки”.

„Безусловна вярност“ излезе в България през юли като част от библиотека „Carpe Diem“ на издателство „Locus“ в превод на Тодор Кенов и само за малко повече от два месеца намери множество почитатели. Макар името на автора ѝ Джеймс Коми да се прочу със скандала около отстраняването му от поста на ФБР от президента Тръмп, книгата акцентира върху необходимите качества за един ръководител, чиято цел е да изгради добър екип в среда на постоянен стрес и сериозен обществен интерес.

В сайта на издателство Locus можете да прочетете откъс от „Безусловна вярност“.