С 12% повече онлайн потребители в България само за година, 37% са пазарували онлайн

Posted on: February 4, 2018 Posted by: Alexander Krastev Comments: 0

С 12% повече онлайн потребители в България само за година, 37% са пазарували онлайн

С 12% са се увеличили потребителите на интернет в България за последните 12 месеца. Така общият брой на онлайн потребителите у нас достига до 4,2 млн., като 37% от тях са пазарували онлайн през 2017 г. Това сочи съвместен доклад на платформите We Are Social и Hootsuite за състоянието на дигиталната среда на глобално ниво. Изследването комбинира данни от различни източници, сред които ООН, Световната банка, ЮНЕСКО, Международния валутен фонд, Евростат, ЦРУ, Международния съюз по телекомуникации (ITU), Google, SimilarWeb, данни на отделните платформи, правителства и др.

Активно онлайн е 2/3 от населението у нас – 4,2 млн. потребители, а 4 млн. използват мобилен интернет (57% от населението). Потребителите на социални мрежи са се увеличили с 3% през последната година, за да достигнат до 3,7 млн. души.

Любопитен е фактът, че 5% от потребителите (извадка на Google Consumer Barometer) са посочили, че имат електронен четец или друго устройство, на което четат е-книги.

Интересни от гледна точка на дигиталния маркетинг са данните за средната успеваемост (обхват и ниво на ангажираност) на различните формати във Facebook. Според статистиката средният обхват (reach) на една публикация е 15% от феновете на съответната страница. Тук обаче трябва да обърнем внимание, че това се дължи на все по-големия обем платено съдържание в социалната мрежа (близо 40% по данни на Locowise) и реалният среден обхват е някъде около 7-8%.

Какъв е органичният обхват на публикациите ви във Facebook
Какъв е органичният обхват (reach) на публикациите ви във Facebook

Друга част от данните показва защо е важно преориентирането към видеосъдържанието във Facebook. То е с най-голяма успеваемост – 6,28% ангажираност, а досегашните фаворити – снимките са с едва 2,93%. Ръстът вероятно се дължи на успеха на живите видеа, които са сочени за най-важна тенденция в създаването на съдържание за социалните мрежи и през 2018 г.

Успеваемост на различните формати във Facebook
Успеваемост на различните формати във Facebook

Изследването идва в точния момент – на базата на посочените в него данни можете да преосмислите стратегията си за поведение в социалните мрежи и да:

  • продължите с усилията си във Facebook, където има 3,7 млн. активни потребители от България, като се съобразявате с последните промени в алгоритъма и допълнителното намаляване на обхвата на страниците;
  • заложите много повече на видеосъдържанието, защото е с най-голяма успеваемост, която вероятно ще расте;
  • засилите присъствието си в Instagram, където вече официално има 1 млн. активни потребители от България;
  • обърнете внимание на сайта си и оптимизацията му за мобилни потребители, защото те правят 40% от общия трафик;
  • не забравяте, че оптималното ползване на дигиталните канали минава през внимателното им свързване, но и съобразяване със спецификите на всеки от тях.

Вижте и целия доклад на We Are Social и Hootsuite: