Експерти от три континента ще обсъждат съвременната роля на обществените библиотеки на втория форум „Библиотеките днес“

Posted on: November 8, 2017 Posted by: Alexander Krastev Comments: 0

Експерти от три континента ще обсъждат съвременната роля на обществените библиотеки на втория форум „Библиотеките днес“

Ще бъде представено и национално проучване за състоянието на сектора у нас

Ролята на обществените библиотеки за устойчивото развитие на местните общности и подобряване качеството на живот на гражданите ще бъде във фокуса на втория Национален форум „Библиотеките днес“ 2017, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“. Събитието с участието на близо 50 експерти от три континента и над 450 представители на библиотечните среди от цялата страна ще се проведе от 9 до 11 ноември в хотел Рамада, София, под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Ще бъде поставен акцент върху потенциала и приноса на библиотеките за постигане целите на ООН за устойчиво развитие като качествено образование, добро здраве и благополучие, изкореняване на бедността, достойни условия на труд и икономически растеж, устойчиви градове и общности.

В рамките на форума ще бъдат представени и резултатите от национално проучване сред библиотеки, общинска администрация и граждани. То е проведено в рамките на цялостния преглед на състоянието на обществените библиотеки в България, който Фондация „Глобални библиотеки – България“ осъществява всяка година.

Специално участие в „Библиотеките днес“ ще вземат старши директорът на програма “Глобални библиотеки” във фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ (САЩ) Дарън Хорнер, президентът на на Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции (AfLIA) Джон Цебе, изпълнителният директор на Националната асоциация на библиотекарите и обществените библиотеки в Румъния (ANBPR) Йоанна Крихана, представители на Финландската библиотечна асоциация и др.

На галавечеря на 9 ноември ще станат ясни носителите на първите годишни награди на фондация “Глобални библиотеки – България” за подкрепа на работата на библиотеките в страната. Във втория и третия ден на форума участниците ще могат да участват в няколко тематични сесии, посветени на новите тенденции в библиотечната дейност у нас и по света, в изграждането на партньорства и доброволчески кампании, управление на проекти, брандинг и онлайн маркетинг на библиотеката и др.

Сред гостите на събитието са евродепутати, председатели и членове на комисии към Народното събрание, представители на министерства и държавни агенции, кметове, дипломатични мисии, културни институции, академичната общност, бизнеса, неправителствени организации и водещи експерти в сферата на маркетинга, брандинга и електроните услуги.

Партньори на форум „Библиотеките днес“ 2017 са Софийски университет “Св. Климент Охридски”, фондация “Bcause: в помощ на благотворителността” и уеб агенция ABC Design & Communication. Събитието се реализира с медийното партньорство на Българската национална телевизия, Българското национално радио, Инвестор Медия Груп, вестник Стандарт, и онлайн изданията “Аз чета”, “Детски книги”, Kafene.bg, “Под моста” и “Cineboom”.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на програмата “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”, в рамките на която 960 обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване от гражданите. Днес фондацията работи в партньорство с тези библиотеки и разширява мрежата си с нови, за да работят заедно за превръщането им в центрове на местната общност.

За допълнителна информация и интервюта:
Александър Кръстев
+359 888 297 674
media@glbulgaria.net