Ханс-Оке Лиля идва в България през януари за представянето на антологията „Сияние в мрака“

Posted on: December 21, 2017 Posted by: Alexander Krastev Comments: 0

Ханс-Оке Лиля идва в България през януари за представянето на антологията „Сияние в мрака“

Шведският блогър Ханс-Оке Лиля, един от най-запалените фенове на Стивън Кинг по света и негов най-верен хроникьор, пристига в България в началото на януари. Лиля ще представи на българските читатели антологията „Сияние в мрака“ (изд. „Плеяда“), на която е съставител. Сборникът е вдъхновен от Краля на ужаса и е издаден по повод 20-годишнината на уебсайта „Библиотеката на Лиля“.

Лиля ще се срещне с любителите на страшните истории на 6 януари 2018 г. от 11 ч. в книжарница „Хеликон-Витоша“ в София, като се очаква това да бъде най-голямото събиране на почитатели на Стивън Кинг у нас през последното десетилетие.

Ханс-Оке Лиля е роден през 1970 г. и работи в софтуерна компания в шведския град Йоребро. Създава „Библиотеката на Лиля“ (www.liljas-library.com) през 1996 г., когато е на 26 години. Отначало публикува само информация от други източници, но постепенно започва да добавя свои коментари и рецензии.

Днес сайтът е сред най-посещаваните уебстраници за Стивън Кинг, харесван е и от запалените почитатели, и от онези, които тепърва откриват магията на Краля. Лиля е овладял писмено и говоримо английския език дотолкова, че вече много години води The Stephen King Podcast заедно с канадеца Лу Ситсма. Как е успял и защо? Той споделя, че романите и разказите на Кинг излизали толкова бавно на шведски, че той нямал търпение и затова усъвършенствал английския.

„Сияние в мрака“ съдържа 12 разказа от 13 популярни хорър автори, всеки от които по един или друг начин е свързан със Стивън Кинг. Първият разказ е от самия Кинг – „Синият компресор“, публикуван за първи път през 1971 в списание, което отдавна не съществува, и не е включван в нито един сборник с разкази от Краля. Следват истории от Едгар Алън По, Клайв Баркър, Ричард Чизмар, Брайън Кийн, Рамзи Кембъл и др. Към всяка има илюстрация, специално нарисувана от американската художничка Ерин Уелс, а художник на корицата е многократно награждаваният Винсент Чон.

„Шест от дванайсетте разказа ще прочетете за първи път в настоящата антология, а някои дори са написани специално за нея. Останалите шест са били помествани само в списания, ето защо е твърде възможно да ги виждате за първи път“, споделя Лиля.

Дни преди пристигането си в София Лиля се обърна и към българските си читатели: „Надявам се, че вече сте си купили „Сияние в мрака“, защото на 6 януари ще бъда в България, за да ви дам автографи!“

Цялото видео може да бъде видяно на този линк.

Гостуването на Ханс-Оке Лиля в България е по покана на издателство „Плеяда“ с медийното партньорство на „Аз чета“, радио „Хеликон“, Kafene.bg, Vibes.bg, „Книголандия“, „Четат ли двама“, OperationKino.net, „Под моста“, „Книги завинаги“, Lira.bg и Trio.bg.

Уважаеми колеги, Ханс-Оке Лиля ще бъде в България на 6 и 7 януари. При желание за интервю с един от най-големите познавачи на Стивън Кинг, молим да заявите писмено на alex@azcheta.com до 29 декември включително.

ОЩЕ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА МОЖЕТЕ ДА ИЗТЕГЛИТЕ ОТ ТОЗИ ЛИНК.

Допълнителна информация: 
Александър Кръстев
alex@azcheta.com, +359 888 297 674